Sunday, 12 June 2011

Tinggalan..sepi tetapi kenangan tetap abadi : Kampungku

Assalamualaikum :)

Aku ingin abadikan, kali ini sekitar kampung halaman ayahanda di Yan, Kedah. Aku terasa rumah ini sangat rapat dan sinonim dengan aku. Sebagai cucu sulung dalam keluarga Wan Noh dan Tok Piah, aku sangat merindui momen berhari raya di kampung halaman ku.

Aku masih teringat, setiap kali raya aku akan bertanyakan pada abah;

Aku : Abah, kita balik raya mana? Kedah ke Pahang?
Abah : Tahun ni raya Kedah.
Aku : Yeaaaaaaahhhhh yeehhh (melonjak kegirangan)

pergi pula aku kepada mamaku..

Aku : Ma, baju kurung along dah siap jahit ke mama?
Mama : Belum lagi, nanti siap la malam raya. (Ye la kan..mamaku bekerja, jadi siapkan baju kurungku tu guna waktu terluang bila beliau balik kerja)
Aku : ( otak budak-budak ..waktu ni la fikir seronok raya tu)


Sekarang, aku sudah berkeluarga dan masa berlalu amat pantas. Sejak ketiadaan Tok Wan. Rumah ini ditinggalkan sepi. Hati ku terdetik. Sayangnya rumah ini. Masih kukuh dan nilai-nilai rumah kampung tu masih kukuh, tapi apakan daya ditinggalkan sepi sejak Tok Pia (nenek ku) tinggal bersama Mak Long ku di Gurun. Dan kini menunggu untuk dijual rumah dan tanahnya. Ikut kan aku..isk tk mahu aku melepaskannya..tapi apakan daya aku tidak punya upaya.

Tinggal kenangan... foto kenangan di ambil pada 5/6/2011


 Perkarangan rumah Tok Wan..Kalau kenduri di sini meriah teramat sangat
Tangga Sri Kenangan..Abah dan mama dulu kawin ada angkat2...terus di angkat naik kerumah dari tangga ni... :) Bilik air yang telah di baik pulih..dh cantik di mozekkan


sudut bawah rumah..teringat bila raya..ruang ni digunakan sepenuhnya masing-masing ahli keluarga membentangkan toto untuk tidur malam...
 Ruang tamu ini tempat kami berkumpul saudara mara di pagi raya saling bermaafan dan sesi fotografi ahli keluargaDi tangga inilah aku masih teringat..dengan 'baby suite' aku menaiki tangga..umur masa tu 2 tahun..(malu..malu)

Aqil berlatar belakangkan bilik arwah Tok Wan..sayu je ..teringat arwah tidur berkelambu di bilik ini. 
 Bilik-bilik di tingkat 2 ini pernah menjadi bilik pengantin anak dan cucu Tok Wan..Kami anak beranak tidur di ruangan tamu di tingkat 2. Rasa aman je..sejuk waktu malam-malam
Pesan aku kepada anak-anak ku..

Anak-anak mama, inilah rumah peninggalan kenangan mama semasa kecil-kecil. Terasa sayu bila mengenangkan rumah yang penuh bersejarah ini bakal di jual. Mama nak anak mama tahu inilah tinggalan moyang kalian. Moga arwah Tok Wan di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang-orang beriman.
Mama sebagai cucu sulung, tetap terus mengingati kenangan terindah ini. 

1 comment:

iduraz said...

sayangnyer nak jual rumah secantik tuh..banyak kenangan tu..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...