Sunday, 22 May 2011

Doa Ibu buat anaknya.

Assalamualaikum :)

Anak aku sekarang tengah sibuk dengan peperiksaan. Bila waktu peperiksaan sebegini, tentunya hati seorang ibu akan risau dengan anaknya. Mampukan anaknya menghadapi dengan tabah. Begitu juga dengan aku, anak sulungku Aifaa Allisya Emran, pelajar tahun 3 di Sekolah Petaling 2, Kuala Lumpur. Walaupun Aifaa seorang anak yang bijak dan keletah bercakap, dia tak terlepas dari sifat anak-anaknya. Mana tidaknya sepanjang hari bercuti Sabtu dan Ahad, Aifaa lebih seronok bermain bersama adik lelakinya dan kucing kesayangan mereka-PUTIH. Aku sebagai seorang Ibu, tidak menekankan sangat anak2 aku untuk sentiasa membaca buku. Walau peperiksaan sudah hampir, aku akan sentiasa mengingatkan anak-anak aku untuk tidak lupa mengulangkaji. Ada waktu main, ada waktu makan, ada waktu untuk mengulangkaji dan ada waktu tidur mereka. Ini semua untuk tumbesaran dan pembesaran mereka. Sedikit demi sedikit dapatlah mereka memahami tanggungjawab sebagai seorang insan di muka bumi ini.

Aku masih teringat, bilamana aku menelefon anak ku untuk bertanyakan peperiksaan yang akan dihadapi. Aifaa dengan risau melepaskan perasaanya.

Aifaa : "Mama, Isya rasa takut la nk periksa ni"
Mama : "Isya, jangan takut sayang..banyak berdoa. Ok! sekarang Isya baca doa penerang hati..."
Aifaa : (membaca doa)
Mama : "Bagus anak mama...Mama yakin Isya boleh buat.. ok Mama sayang Isya"
Aifaa: "ok..mama Isya rasa lega sket ni..Isya sayang mama"

Begitulah ragam anak sulungku.. manja sangat dan hubungan ibu dan anak itu adalah satu keajaiban. Aku bersyukur, Allah swt telah mengizinkan aku menjadi seorang ibu. InsyaAllah akan ibu jadikan amanah ini sebagai tanggungjawab membesarkan anak-anak dengan penuh tekad.

Anak-anak itu adalah kekuatan. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...